UV-Stråling

UV-Stråling

Af pernille isaksen den

Solen udsender 3 typer af ultraviolette stråler

 UV-A:

Dem kan du huske på som A=Aldring. De kaldes nemlig Aldringsstrålerne, altså dem der gør os ældre indvendigt, men de kan også være skyld i hudkræft. De give sammen med UVB den brune farve. Det er de længste stråler, som når ned i dermis, som er det mellemste hudlag, og er skyld i at frie radikaler udvikles og vores kollagene og elastine fibre nedbrydes, derfor er de med til at ælde huden. Ud over det er det også de stråler der er skyld i hyperpigmentering. UVA strålerne udgør 95% af de lysstråler der rammer jorden. Faktisk får vi solens UVA stråler hele året, des også når der er overskyet, så derfor er det super vigtigt at vi beskytter os mod solen hele året rundt, også på overskyede dage. Skulle du sidde indenfor ved et vindue, og kan mærke solen bage på dig, så er de her UVA stråler altså ikke forhindret i at ramme din hud pga glasset fra vinduet, så selvom det måske virker fjollet så skal du solbeskytte dig indenfor også. 

 

UV-B:

Dem kan du huske på som B=Brændning. Man kan altså lidt kalde UV-B stråler som de "brændende stråler", da det er dem der kan give solforbrændning og hudkræft. Det er disse stråler som giver varmen fra solen. De udgør 5% af de UV-lysstråler som rammer jorden. Modsat UVA strålerne, så bremses UVB strålerne af skydække og glas. UV-B strålerne aktiverer melanocytterne i huden, som er dem der er med til at give huden den brune farve. Ligesom med UVA strålerne er UVB strålerne også med til at give tidlige alderstegn da de foresager tab af elasticitet i huden. 

UV-C:

Er de korteste bølger som stoppes af ozonlaget. De er bakteriedræbende og i store doser dødbringende for levende læser. Vi behøver ikke UVC filtre i vores solbeskyttelse, da ozonlaget filtrerer UVC strålerne væk. 

← Ældste indlæg

News

RSS
Acne

Acne

Af pernille isaksen

Acne er en betændelsestilstand i talgkirtlerne. Man ser oftest acne i områder hvor vi har en forhøjet talgproduktion, det kan både være i ansigtet, men...

Læs mere
Hyperpigmentering

Hyperpigmentering

Helle Sahl
Af Helle Sahl

Hyperpigmentering sker fordi der er en overproduktion af melanin i vores celler, som giver en uens hudtone.  For at få en forståelse for, hvorfor der...

Læs mere